En pratstund med Charlotte Ekbom

04.10.2019

Jag har bestämt träff med författaren Charlotte Ekbom. Charlotte lever med man och tre barn i Sollentuna och vi träffas på ett café för att samtala om hennes författarskap. 

Charlotte har en universitetsexamen i företagsekonomi så jag är nyfiken på att ta reda på mer om hur det kommer sig att hon blev författare.

"Min första roman kom ut 2005 efter tio års skrivande", berättar hon. "Jag jobbade heltid på reklambyrå, hade två små barn och skrev på helger och kvällar. Till slut var jag så utarbetad att jag bara grät. Det hela slutade med att jag sa upp mig, jag var på väg att gå rakt in i väggen", fortsätter hon och håller upp tummen mot pekfingret för att visa hur nära det var. "I samma veva var jag på en föreläsning med Kjell Enhager och där berättade han om vikten av att sätta mål. Där och då bestämde jag mig för att jag skulle ge ut min första bok innan jag hade fyllt 40."

Det ena ledde fram till det andra och efter att ha skickat manus till en rad olika förlag blev det napp hos ett mindre förlag i Malmö redan när Charlotte var 34 år, Den första upplagan på 1000 ex sålde slut på kort tid så det blev en andra upplag, något som är väldigt bra för en debutant.

Jag frågar Charlotte vad som utmärker hennes författarskap och hon svarar utan att tveka, relationer. Hennes första roman en ungdomsbok, handlar om relationen mellan en man och en kvinna. Boken är skriven utifrån bådas perspektiv och huvudkaraktärerna berättar sina versioner i vartannat kapitel.

Efter den första boken har det blivit ytterligare två vuxenböcker. Den senaste "Jag ska skydda dig mot livets fasor" kom ut 2015 och dessförinnan "Grannsjälar" som publicerades 2009. I Charlottes senaste roman får vi följa 19-åriga Jonatan som får det tragiska beskedet att hans pappa har omkommit i en bilolycka. Men Jonatans pappa har ju varit död sedan länge, eller? Det är ett spännande relationsdrama som spänner över tre månader och läsaren får följa Jonatans jakt på sanningen.

"Jag har alltid ett visst mått av spänning i mina böcker", fortsätter Charlotte. " Ibland händer det till och med att mina böcker klassificeras som deckare."

"Hur blir man författare", frågar jag?
"Jag har alltid skrivit", svarar hon. "Först dagbok och sedan låttexter och noveller. Min första bok arbetade jag med under en tioårsperiod och parallellt med heltidsjobb på marknadsavdelningar och reklambyråer.

Jag är nyfiken på arbetsgången från idé till färdigt manus och undrar hur hon går till väga.
"Jag börjar med att skriva en synopsis", förklarar hon. "Jag skulle kunna beskriva det som ett övergripande dokument i vilket bokens samtliga kapitel finns beskrivna i korthet. Innan jag sätter igång med själva skrivandet har jag dokumenterat alla avgörande händelser. Jag vet alltid på förhand vad boken ska handla om, dess början och slut. Jag skriver sedan kapitlen mestadels i kronologisk ordning. Jag känner dock flera andra författare som skriver scenerna i en icke-kronologist följd, men för mig fungerar det bäst att arbeta mig framåt i historien för att få den rätta känslan."

Vi avslutar en väldigt trevlig pratstund med att jag frågar Charlotte om hennes nästa projekt och hon berättar att hon just nu skriver på en barnbok för barn i åldern 9 - 12 år som förhoppningsvis blir klar till jul.
"Och så har mina romaner blivit ljudböcker på Saga Egmont förlag", säger hon stolt. "De finns på Nextory för den är nyfiken!"